- Na pierwsze danie podamy kapuśniak gotowany na bulionie z pstrąga, który podamy z pierożkiem faszerowanym ziemniaczkami z obsmażaną cebulką i odrobiną boczku. Na drugie przygotujemy gęsie pipki, czyli żołądki w sosie grzybowym i z kaszą pęczak, zaś na deser będzie ciasto tradycyjne, czyli Marcinek. Mamy nadzieję, że komisji będzie smakowało - tłumaczyli podczas gotowania Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk.
- Jesteście nadzieją, że tradycja Podlasia, kultura kulinarna tego regionu przetrwa. Dziękuję za to Wam i Waszym opiekunom – podkreślił Karol Okrasa. – Wasza tu obecność, wasze umiejętności są najlepszą inwestycją! Jestem tego przykładem, bo wychowałem się w małej miejscowości, chodziłem do maleńkiej szkoły i jednak się udało, a to dzięki wiedzy i pracy. Wy już macie dużą wiedzę, umiejętności, a teraz tylko praca.
Opiekunem młodych mistrzów kucharskich z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży jest Katarzyna Chojnowska.
Drugie miejsce zajął Zespół Szkół w Niećkowie – Katarzyna Fałtyn i Karolina Kraujutowicz, III miejsce na podium zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce – Katarzyna Świerżewska i Ewelina Dmitruk. Jury postanowiło też przyznać wyróżnienie Elżbiecie Jakubowskiej i Roksanie Kowalczyk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach.
TU ZOBACZ TEŻ:
Kuchnie świata w Białymstoku
Z tych restauracji najczęściej zamawiamy jedzenie w Białymstoku
40 najbardziej instagramowych restauracji i kawiarni na Podlasiu
Restauracje serwujące lunche w Białymstoku. Gdzie zjesz posiłek za 20 złotych?
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?