Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał konkursu „Gotuj z klasą!” Najlepszy okazał się kucharski team z Janowa

Martyna Tochwin
Martyna Tochwin
Duet kulinarny: Aleksandra Siniło i Sebastian Butkiewicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie to laureaci czwartej edycji konkursu „Gotuj z klasą!”. Ich comber jagnięcy w sosie malinowym i zupa krem z kiszonej kapusty jury konkursu uznało za najlepsze spośród wszystkich czternastu dań. Finał zmagań odbył się w piątek, 24 marca, właśnie w janowskiej szkole. Nagrody laureatom wręczali m.in. wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz jeden z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni i Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego Karol Okrasa.

„Gotuj z klasą!” to konkurs skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym ze szkół z terenu województwa podlaskiego. Zadaniem uczestników jest przygotowanie określonej potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych.

– Ja będę zawsze to powtarzał, przy każdej okazji, żebyśmy sięgali po te nasze lokalne produkty, produkty umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, bo w ten sposób wspieramy naszych producentów i promujemy nasze tradycje – mówił podczas finału wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.

Comber jagnięcy na szybko

W tym roku serwowano zupy i potrawy mięsne.

– My podaliśmy najpierw zupę krem z kiszonej kapusty, a następnie comber jagnięcy, puree z fioletowego ziemniaka i surówkę z kiszonych buraków – informowała Aleksandra Siniło. A Sebastian Butkiewicz zapewniał, że pomysł na przygotowanie jagnięciny „pojawił się nagle”.

– Pani Kasia (Katarzyna Krutul, opiekunka zespołu – przyp. red.) powiedziała, że będzie możliwość wykorzystania mięsa jagnięcego, więc starałem się ułożyć coś i wydało mi się, że comber będzie najlepszy – mówił Sebastian Butkiewicz.

Wykorzystanie tego mało popularnego w naszym regionie mięsa miało w pewien sposób je wypromować.

– Są tu u nas gospodarze, którzy hodują owce i chcieliśmy pokazać, że to też jest produkt lokalny, choć nie figuruje na liście produktów tradycyjnych – powiedziała Katarzyna Krutul. Opiekunka zwycięskiego duetu nie kryła też dumy z osiągnięć podopiecznych.

Karol Okrasa i laureaci

Staż u Karola Okrasy i warsztaty

Nagrodą główną w konkursie „Gotuj z klasą!” jest staż w warszawskiej restauracji Platter, gdzie szefem kuchni jest Karol Okrasa. Ten znakomity kucharz, który od pierwszej edycji konkursu bierze udział w jego realizacji, zwrócił uwagę, że powstały kilka lat temu „ciekawy pomysł dla dzieciaków” z czasem stał się promocją regionalnej kuchni, a co za tym idzie – tradycji lokalnej.

Podsumowując kuchenne zmagania w Janowie, przyznał, że poziom uczestników był szalenie wysoki, a komisja miała nie lada wyzwanie, aby wskazać najlepsze danie.

Karol Okrasa nazwał finalistów IV edycji „Gotuj z klasą” ambasadorami Podlaskiego.

Pomysłodawcą i organizatorem cieszącego się dużą popularnością konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego.

– To satysfakcjonujące, tym bardziej że jest to też promocja lokalnych produktów, po które uczestnicy sięgają, przygotowując potrawy – dodał wicemarszałek Łukaszewicz.

Zaprosił też wszystkich uczestników piątkowego gotowania na warsztaty z Karolem Okrasą do Gospody Brańskiej w Brańsku. Mają się one odbyć jeszcze przed wakacjami.

Kolejne miejsca na podium

Drugie miejsce zajęli Joanna Formejster i Oliwia Gocłowska z Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, które pracowały pod opieką Agaty Choynowskiej i Beaty Urbańskiej. Trzecia lokata przypadła Weronice Salachowskiej i Karolinie Domeli z III Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie. Ich opiekunem była Katarzyna Duda.

Jury wyróżniło też duet: Oliwa Zapisek i Patrycja Markowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce. Dziewczyny przygotowywały się pod okiem Katarzyny Panas-Tenderenda

Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali sprzęt AGD ufundowany przez samorząd województwa - głównego sponsora nagród oraz partnera konkursu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentowała jego dyrektor i radna wojewódzka Jadwiga Zabielska. Prezenty przygotowało także Podlaskie Kuratorium Oświaty. Wręczał je dyrektor Wydziału Szkół Ponadpodstawowych i Kształcenia Ustawicznego Franciszek Górski.
W wydarzeniu uczestniczyła również Sekretarz Województwa Podlaskiego Mirosława Jaroszewicz-Łojewska.

Gospodarzem tegorocznego „Gotuj z klasą!” była dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie Sylwia Sadłowska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sokolka.naszemiasto.pl Nasze Miasto