Finał konkursu „Gotuj z klasą!” Najlepszy okazał się kucharski team z Janowa

Martyna Tochwin
Martyna Tochwin
Duet kulinarny: Aleksandra Siniło i Sebastian Butkiewicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie to laureaci czwartej edycji konkursu „Gotuj z klasą!”. Ich comber jagnięcy w sosie malinowym i zupa krem z kiszonej kapusty jury konkursu uznało za najlepsze spośród wszystkich czternastu dań. Finał zmagań odbył się w piątek, 24 marca, właśnie w janowskiej szkole. Nagrody laureatom wręczali m.in. wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz jeden z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni i Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego Karol Okrasa.

„Gotuj z klasą!” to konkurs skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym ze szkół z terenu województwa podlaskiego. Zadaniem uczestników jest przygotowanie określonej potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych.

– Ja będę zawsze to powtarzał, przy każdej okazji, żebyśmy sięgali po te nasze lokalne produkty, produkty umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, bo w ten sposób wspieramy naszych producentów i promujemy nasze tradycje – mówił podczas finału wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.

Comber jagnięcy na szybko

W tym roku serwowano zupy i potrawy mięsne.

– My podaliśmy najpierw zupę krem z kiszonej kapusty, a następnie comber jagnięcy, puree z fioletowego ziemniaka i surówkę z kiszonych buraków – informowała Aleksandra Siniło. A Sebastian Butkiewicz zapewniał, że pomysł na przygotowanie jagnięciny „pojawił się nagle”.

– Pani Kasia (Katarzyna Krutul, opiekunka zespołu – przyp. red.) powiedziała, że będzie możliwość wykorzystania mięsa jagnięcego, więc starałem się ułożyć coś i wydało mi się, że comber będzie najlepszy – mówił Sebastian Butkiewicz.

Wykorzystanie tego mało popularnego w naszym regionie mięsa miało w pewien sposób je wypromować.

– Są tu u nas gospodarze, którzy hodują owce i chcieliśmy pokazać, że to też jest produkt lokalny, choć nie figuruje na liście produktów tradycyjnych – powiedziała Katarzyna Krutul. Opiekunka zwycięskiego duetu nie kryła też dumy z osiągnięć podopiecznych.

Karol Okrasa i laureaci

Staż u Karola Okrasy i warsztaty

Nagrodą główną w konkursie „Gotuj z klasą!” jest staż w warszawskiej restauracji Platter, gdzie szefem kuchni jest Karol Okrasa. Ten znakomity kucharz, który od pierwszej edycji konkursu bierze udział w jego realizacji, zwrócił uwagę, że powstały kilka lat temu „ciekawy pomysł dla dzieciaków” z czasem stał się promocją regionalnej kuchni, a co za tym idzie – tradycji lokalnej.

Podsumowując kuchenne zmagania w Janowie, przyznał, że poziom uczestników był szalenie wysoki, a komisja miała nie lada wyzwanie, aby wskazać najlepsze danie.

Karol Okrasa nazwał finalistów IV edycji „Gotuj z klasą” ambasadorami Podlaskiego.

Pomysłodawcą i organizatorem cieszącego się dużą popularnością konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego.

– To satysfakcjonujące, tym bardziej że jest to też promocja lokalnych produktów, po które uczestnicy sięgają, przygotowując potrawy – dodał wicemarszałek Łukaszewicz.

Zaprosił też wszystkich uczestników piątkowego gotowania na warsztaty z Karolem Okrasą do Gospody Brańskiej w Brańsku. Mają się one odbyć jeszcze przed wakacjami.

Kolejne miejsca na podium

Drugie miejsce zajęli Joanna Formejster i Oliwia Gocłowska z Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, które pracowały pod opieką Agaty Choynowskiej i Beaty Urbańskiej. Trzecia lokata przypadła Weronice Salachowskiej i Karolinie Domeli z III Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie. Ich opiekunem była Katarzyna Duda.

Jury wyróżniło też duet: Oliwa Zapisek i Patrycja Markowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce. Dziewczyny przygotowywały się pod okiem Katarzyny Panas-Tenderenda

Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali sprzęt AGD ufundowany przez samorząd województwa - głównego sponsora nagród oraz partnera konkursu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentowała jego dyrektor i radna wojewódzka Jadwiga Zabielska. Prezenty przygotowało także Podlaskie Kuratorium Oświaty. Wręczał je dyrektor Wydziału Szkół Ponadpodstawowych i Kształcenia Ustawicznego Franciszek Górski.
W wydarzeniu uczestniczyła również Sekretarz Województwa Podlaskiego Mirosława Jaroszewicz-Łojewska.

Gospodarzem tegorocznego „Gotuj z klasą!” była dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie Sylwia Sadłowska.

iPolitycznie - Dominik Tarczyński - skrót 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na sokolka.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie