Przed nami ostatni wakacyjny długi weekend. Zaplanuj go kulturalnie (zdjęcia)
Warto tego dnia wybrać się także do Parku Kulturowego Korycin - Milewszczyzna. Zaliczymy tam podróż kulinarna do czasów Słowian po czasy teraźniejszej kuchni regionalnej słynącej w naszej okolicy z serów korycińskich. Impreza będzie obejmowała swoją tematyką tradycję i historię podlaskiej regionalnej kuchni oraz rzemiosła. Podczas imprezy będą odbywały się warsztaty prowadzone przez ekspertów kuchni regionalnej, podczas których uczestnicy będą mogli aktywnie uczestniczyć wykonując samodzielnie np. mielenie ziaren żarnem obrotowym, żarnem nieckowatym, wykonanie mieszanek ziołowych do naparów zdrowotnych i herbatek. Podczas prelekcji ekspertów uczestnicy podniosą swój poziom wiedzy w dziedzinie młynarstwa, kuchni słowiańskiej dawnej, kuchni teraźniejszej w oparciu o produkty regionalne, produkcji sera korycińskiego, sztuki piwowarstwa domowego czy zielarstwa. Pokazy piwowarstwa domowego poprowadzi Czesław Dziełak - dwukrotny Grand Champion w Konkursie Piwowarstwa Domowego oraz wielokrotny zdobywca nagród w tej dziedzinie. Warto się z nim spotkać, ponieważ zaprezentuje on cały proces, krok po warzenia piwa. Warto też przyjrzeć się procesowi produkcji sera korycińskiego, który zostanie pokazany od mleka po ser. Połączone to będzie z degustacjami rożnych smaków sera w naszej piwniczce. Ponadto tego dnia będzie obchodzony Jubileusz Chóru Epoka. Z tej okazji wystąpi Polski Zespół Grodzieńskie Słowiki. Uroczystości zakończą się Międzypokoleniową Biesiadą na Grodzisku. Jest to kontynuacja Potancówek na Grodzisku, które słyną z dobrej zabawy do białego rana. Kolejny raz w towarzystwie muzyki na żywo. Wydarzenie, które rozpocznie się o godzinie 13., zostało dofinansowane z KSOW „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.