MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw...
fot. subbotina/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży

Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.

Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

Zobacz również

Reaguj na hejt. Ruszyła akcja dla uczniów z powiatu bielskiego

Reaguj na hejt. Ruszyła akcja dla uczniów z powiatu bielskiego

W Bydgoszczy odbędzie się konferencja „Zdrowe i bezpieczne wakacje bez używek"

NASZ PATRONAT
W Bydgoszczy odbędzie się konferencja „Zdrowe i bezpieczne wakacje bez używek"

Polecamy

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie