XIV Sabantuj w Kruszynianach. Na wielkim tatarskim święcie tłumy bawiły się razem z królem Janem III Sobieskim

Martyna Tochwin
Martyna Tochwin
XIV edycja święta Sabantuj, połączonego z Europejskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej odbyła się w sobotę. Rozpoczęła się w samo południe od wspólnej modlitwy o pokój i sprawiedliwość na świecie, następnie przez Kruszyniany przeszła parada wszystkich uczestników i gości na czele z królem Janem III Sobieskim.

Jednym z punktów oficjalnego rozpoczęcia świętowania było symboliczne nadanie ziem przez Jana III Sobieskiego i wręczenie Orła Białego.

Imprezie towarzyszyły pokazy, występy zespołów tatarskich, tańce, śpiewy, obozowisko tatarskie i słowiańskie z kuchnią stepową. W programie była też rekonstrukcja bitwy pod Parkanami z 1683 roku oraz pieczenie woła.

Nie zabrakło także specjałów kuchni tatarskiej. Odbyły się też warsztaty kulinarne.

Znamy decyzję w sprawie trzeciej dawki szczepionki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie