Znani i lubiani panowie, dzielą się swoimi przepisami z naszymi Czytelnikami (zdjęcia)
Tomasz Potapczyk Trener bokserów, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Sokólskiego KREWETKI ZAPIEKANE W POMIDORACH Składniki 10 pomidorów malinowych 1 cebula 6 ząbków czosnek suszone oregano, suszona bazylia 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz mrożone, surowe krewetki 800 g 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku cytryna natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik musimy rozgrzać do temperatury 150°C Najpierw przygotowujemy marynate. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do dużej miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy wszystkie przyprawy, posiekany tymianek i oliwę z oliwek. Całość mieszamy. Kolejny etap to pieczenie pomidorów. Pomidory przekrajamy na pół. Układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu pomidorów układamy przygotowaną marynatę. Pomidory pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie smażymy krewetki. Krewetki oczyszczamy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy, aż staną się różowe. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Upieczone pomidory wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami cytryny i krewetkami. Jest to świetna i nie ciężka na żołądek przystawka, którą robię już kolejny raz.