2 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Mimo że zawierają sporą ilość węglowodanów (5,3 g na 100 g)...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/df/83/62a1aa2b5ceda_o_large.jpg)
fot. ZdjęcieIris2021/Getty Images
Dlaczego warto jeść maliny? To świetny przysmak dla osób na diecie i cukrzyków. Włącz maliny do menu, a twój organizm Ci za to podziękuje
Nie podnoszą w gwałtowny sposób stężenia cukru we krwi
Mimo że zawierają sporą ilość węglowodanów (5,3 g na 100 g) mają niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 25. Dzięki temu osoby z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców bez ryzyka nagłej hiperglikemii, czyli tzw. przecukrzenia.