Znani i lubiani panowie, dzielą się swoimi przepisami z naszymi Czytelnikami (zdjęcia)
= Piotr Karol Bujwicki Przewodniczący Rady Miejskiej w Sokółce, Prezes Lokalnej Grupy Działania „Szlak Tatarski” ZAKĄSKA Z ZAPIEKANYCH JAJEK Składniki: 6 plastrów moreli lub kielbasy szynkowej (wraz ze skórką) 6 pomidorów równej wielkości 6 jajek masło sól pieprz liście sałaty zielenina Przygotowanie: Z pomidorów wycinamy spód (miejsce, w którym łączy się z łodygą), pestki i miąższ wnętrza lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy w chłodne miejsce. W brytfannie lub dużym naczyniu do zapiekania rozgrzewamy masło, podsmażamy plasterki wędliny. Gdy lekko się zarumienią i powstaną miseczki, do środka wkładamy przygotowane pomidory, do każdego wbijamy jajko. Posypujemy solą, a na wierzchu kładziemy kawałek masła. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do nagrzania do temp. 180 C piekarnika na 10- 12 min. Podajemy, gdy białka się zetną, a żółtka będą płynne. Gorące porcje układamy na liściach sałaty, posypujemy zieleniną i natychmiast podajemy.