Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie marnuj jedzenia po świętach, zanieś je do jadłodzielni, by podzielić się z potrzebującymi

Martyna Tochwin
Martyna Tochwin
um sokolka
Zamiast wyrzucać świąteczne jedzenie do kosza, można podzielić się nim z potrzebującymi, przynosząc je do jadłodzielni. Takie miejsca są w Białymstoku, Sokółce, Hajnówce i Bielsku Podlaskim.

Jadłodzielnia to nic innego jak lodówka, do której możemy przynieść produkty spożywcze. Osoby potrzebujące w każdej chwili mogą je z niej wyjąć i wziąć do siebie. To sposób na niemarnowanie jedzenia połączony z pomaganiem. Szczególnie ważne jest pamiętanie o takich miejscach w okresie poświątecznym, gdy w lodówkach zalega nam zbyt dużo jedzenia.

– Zachęcamy wszystkich do podzielenia się z innymi potrawami świątecznymi. Zamiast jeść na siłę, albo wyrzucać po świętach, możesz zanieść nadmiar do lodówki – apeluje parafialny zespół Caritas przy Sanktuarium w Sokółce, który z władzami miasta tuż przed Wielkanocą uruchomił w Sokółce jadłodzielnię.

To jedna z czterech takich „lodówek” w naszym województwie. Podobne miejsca są jeszcze w Hajnówce, Bielsku Podlaskim oraz Białymstoku.

Każda z jadłodzielni przyjmuje produkty hermetycznie zamknięte, którym nie minął termin przydatności do spożycia. Po świętach można też tu przynieść też gotowe, świeże dania - sałatki, ciasta czy pieczenie. Oczywiście, tylko takie, które nadają się do zjedzenia. Co ważne, własne wyroby muszą być starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.

Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?

  • takie produkty, które sam mógłbyś zjeść
  • produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
  • produkty hermetycznie zapakowane (słoiki, konserwy, itp)

    Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?

    • żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
    • produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
    • potraw zawierających surowe jaja,
    • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
    • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
    • produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
    • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
    • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,alkoholu
od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sokolka.naszemiasto.pl Nasze Miasto