Jadłodzielnia to nic innego jak lodówka, do której możemy przynieść produkty spożywcze. Osoby potrzebujące w każdej chwili mogą je z niej wyjąć i wziąć do siebie. To sposób na niemarnowanie jedzenia połączony z pomaganiem. Szczególnie ważne jest pamiętanie o takich miejscach w okresie poświątecznym, gdy w lodówkach zalega nam zbyt dużo jedzenia.
– Zachęcamy wszystkich do podzielenia się z innymi potrawami świątecznymi. Zamiast jeść na siłę, albo wyrzucać po świętach, możesz zanieść nadmiar do lodówki – apeluje parafialny zespół Caritas przy Sanktuarium w Sokółce, który z władzami miasta tuż przed Wielkanocą uruchomił w Sokółce jadłodzielnię.
To jedna z czterech takich „lodówek” w naszym województwie. Podobne miejsca są jeszcze w Hajnówce, Bielsku Podlaskim oraz Białymstoku.
Każda z jadłodzielni przyjmuje produkty hermetycznie zamknięte, którym nie minął termin przydatności do spożycia. Po świętach można też tu przynieść też gotowe, świeże dania - sałatki, ciasta czy pieczenie. Oczywiście, tylko takie, które nadają się do zjedzenia. Co ważne, własne wyroby muszą być starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
- takie produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
produkty hermetycznie zapakowane (słoiki, konserwy, itp)
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
- żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
- produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
- potraw zawierających surowe jaja,
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,alkoholu
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?