W warsztatach uczestniczyło blisko 30 uczniów podlaskich szkół o profilu gastronomicznym - finalistów Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą!”, którego tegoroczny finał odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie.
– Ci młodzi ludzie są bez wątpienia przyszłością naszego województwa, przyszłością dziedzictwa kulinarnego – podkreślał Sebastian Łukaszewicz, wicemarszałek województwa podlaskiego.
Tematem zajęć były "Aromatyczne sosy- znak rozpoznawczy lokalnej kuchni". Przygotowane danie przez młodzież z Sokółki to comber jagnięcy, oczywiście z niebiańskimi sosami nad którymi czuwał Karol Okrasa.
- Sosy rzeczywiście są znakiem rozpoznawczym tejże kuchni, bo w tych sosach możemy ukryć wszystko, a produktu lokalnego mamy mnóstwo - zaznaczał Karol Okrasa.
Organizatorem warsztatów jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a koordynatorem Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?