- Baza stołu jest jak blejtram, na którym malujemy obraz, tyle, że zamiast farb używamy zastawy stołowej, sztućców, elementów dekoracyjnych. Wygląd stołu zależny będzie od tego, co zamierzamy pokazać, od pory roku, od okoliczności, świąt. Do dekoracji wykorzystujemy sezonową roślinność - malowniczo opisują dekorację panie z KGW i GOK.
Rozróżniamy dwa rodzaje stołów:
- Stół biesiadny “szwedzki”, ma on większą dowolność w ozdabianiu, musi mieć podwyższenie, tak, aby wyeksponować piętrowo różne potrawy, musi mieć szerokość 1, 40 m po to, aby rozmieścić potrawy. Na stole bankietowym nie ustawiamy zastawy stołowej, sztućców – do tego służy inne miejsce
- Stół zasiadany, czyli stół typowy dla domu, od środka dekoracja jest rozciągnięta po przekątnych, dwustronnie ułożona zastawa, a środek służy do ustawienia potraw. Charakteryzuje go powtarzalność zdobienia i ustawienia zastawy I taki właśnie stół zasiadany przygotowany przez KGW Krynkowianie widzimy na zdjęciach. Stół zdobi zastawa stołowa i sztućce przyniesione z domów przez panie z KGW, często są to pamiątkowe przedmioty sprzed ponad pół wieku. Każda z pań przyniosła do dekoracji stołu to co miała w zapasach domowych, elementy dekoracyjne o wartości sentymentalnej. I z tego powstał przykładowy stół do śniadania wielkanocnego.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?