Sery z Komarowa, produkowane w sposób niemasowy i przyjazny dla środowiska, z surowców lokalnie dostępnych - będą nową atrakcją turystyczną, z którą utożsamiać się będą mieszkańcy rejonu. Budowę serowarni i produkcję serów Edward Wojciechowicz chciałby rozpocząć w oparciu o doświadczenia i wiedzę producentów sera korycińskiego z gminy Korycin.
W tym celu przyjechał do Korycina na wizytę zapoznawczą oraz aby porozumieć się z jednym z producentów sera korycińskiego w kwestii odbycia swoistego stażu w zakresie produkcji sera. Wizytę z serowiczami rozpoczął od gospodarstwa Agnieszki i Marcina Bielec z Aulakowszczyzny, Ser Koryciński Swojski/ Zarzeccy z Mielniki oraz Ani i Tomka Nietupskich z Gorszczyzny.
Edward Wojciechowicz w 2003 r. utworzył we wsi Komarowo „Centrum rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej „Komarowo”, świadczące usługi doradcze dla lokalnej ludności w zakresie otwarcia i prowadzenia własnego biznesu. Wieloletnie doświadczenie Centrum rozwoju obszarów wiejskich było fundamentem powstania w 2017 r. Inkubatora Przedsiębiorczości „Komarowo”.
Dzięki wsparciu finansowemu UE, w ramach Inkubatora zostały zrealizowane szkolenia dla przedsiębiorców z okolicznych rejonów oraz wydzielone granty (od 2 do 10 tys. EURO) na otwarcie własnego biznesu. Aktualnie Inkubator Przedsiębiorczości „Komarowo” świadczy usługi prawne, księgowe, konsultacyjne - dla przedsiębiorców działających na wsi.
W 2016 r. „Centrum rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej „Komarowo” wsparła również Ambasada RP w Mińsku, wydzielając środki na realizacje projekt utworzenia piekarni „Komarowo” w ramach programu „Polska Pomoc”. Piekarnia została uruchomiona w 2017 r. i aktualnie zatrudnia 12 pracowników.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?